godsbewijzen
home info publicaties zoeken

Trefwoord: godsbewijzen


Basistekst bij het trefwoord


Status: mogelijks later nog bijwerking     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2004-07-07   


Godsbewijzen

Godsbewijzen? Goeie grap.
Er bestaan geen godsbewijzen. Je kunt noch bewijzen dat God (het Mysterie, de Bron, Tao, ...) bestaat, noch bewijzen dat God niet bestaat.

Sommigen willen toch een rationele uitleg. Dit kan in beperkte mate, een uitleg waarom er geen bewijzen mogelijk zijn.

Vooraf: inzicht in het denken is noodzakelijk. Er is een fundamenteel onderscheid tussen twee manieren van denken, ik noem het 'hoofddenken' (het rationele denken) en het 'hartdenken'. Meer hierover bij (het denken).

Het denken (het 'hoofddenken') ziet alles, letterlijk alles, binnen zichzelf. Het denken gaat onder andere gaan nadenken over het Mysterie (God, Tao, …). Dit kan alleen wanneer God zich binnen het denken, binnen het rationele, bevindt. Je kunt het je voorstellen als een enorm vat, met het etiket 'denken' erop. Binnen dit vat (het denken, de rede, ook logica, eventueel wiskunde en causaliteit) bevindt zich God. Wanneer dit zo is, dan is God binnen het bereik van het denken.

Maar zo is het niet. Er is 'God' en daarbinnen is alles wat er is, inclusief het denken, de rede, logica, causaliteit en ga zo maar door. Wanneer we de metafoor van het vat even doortrekken: er is het vat, met het etiket 'God' erop, en binnen dit vat bevindt zich onder andere de rede. God weet wat de rede is, maar de rede weet hoogstens slechts een fractie van wat God is, de fractie die met de rede te maken heeft. Wat buiten het denken valt bestaat niet voor het denken. Hoe kan het dit dan kennen?
Het denken is een fractie van het Mysterie. Meer hierover in: Zijn wij nietig? Eén aardebewoner op 7 miljard?



Het denken is een kijk op. Je kunt het vergelijken met een grondplan van een huis. Dit grondplan is niet het huis, maar het heeft er wel een bepaald beeld van. Hetzelfde kunnen we zeggen over wat theorie is. Het woord theorie is afgeleid van het Grieks en heeft met theater te maken, een kijken naar. Theorie is niet de waarheid, het is een kijk op de waarheid. En ook de ganse wetenschap is een kijk op, niet de waarheid, maar een kijk op de waarheid. Is de wetenschap nuttig? Uiteraard! Het is dezelfde vraag als: is een grondplan nuttig? is een wegenkaart nuttig? Is gps nuttig? Ze hebben allemaal hun nut, maar het is allemaal een kijk op.







Printvriendelijk